Oma’s beroemde appeltaart

Nee het is geen recept van mijn oma, maar wie kent hem niet? Oma’s klassieke appeltaart. Je kan mij er altijd wakker voor maken. Ik houd er van!
Tijd om zelf weer de keuken in te duiken en een heerlijke appeltaart te bakken.Met goede appels en een beetje kennis kan de populairste taart van Nederland toch eigenlijk niet mislukken? Daar hoef je denk ik echt geen keukenprinses voor te zijn.

Voor een appeltaart heb je niet alleen maar heerlijke appels nodig, maar nog meer ingrediënten.

– 1 ei

– 250 gram koude boter

– 400 gram zelfrijzend bakmeel

– 250 gram witte basterdsuiker

– snufje zout

– 6 fris/zure appels (goudrenette of elstar)

– 100 gram amandelspijs.

– Ik heb zelf een ronde bakvorm van 24 cm gebruikt.

– 2 theelepels kaneel

– 1 citroen

Let’s go!

-Splits het ei en bewaar de dooier voor de vulling later.

-Rasp de schil van een citroen, zorg er wel voor dat je het wit niet meeneemt want dit geeft een bittere smaak.

-Sla met een deegroller op een pakje boter en doe een dansje. Zo maak je de boter namelijk elastisch. Niet met dat dansje, maar dat is gewoon leuk. Zorg wel dat je boter goed koud is.

-In een grote mengkom zeef je 400 gram zelfrijzend bakmeel.

-Voeg bij het bakmeel 200 gram witte basterdsuiker toe en een puntje zout. Voeg daarna de boter in blokjes toe.

-Met je vingertoppen meng je dit geheel door elkaar. Ga hiermee door totdat je deeg kruimelig wordt.

-Voeg het eiwit en de citroenrasp toe aan het deegmengsel en kneedt dit snel tot een deegbal. Dit vind ik nu echt het ‘moeilijkste’ van een appeltaart bakken. Je deegbal valt uit elkaar of wordt plakkerig. Als je deegbal plakkerig wordt doe je er gewoon wat bloem bij. Valt hij uit elkaar, niet opgeven en blijven doorkneden.
Heb je het voor elkaar gekregen om van alles één geheel te maken? Top! Je mag de bal verpakken in vershoudfolie en voor een uur in de koelkast doen.

Wat te doen in dat uur?

Nou je kan ondertussen je springvorm invetten of het voorzien van bakpapier. Je kan de 6 appels die je straks nodig hebt alvast schillen en in schijfjes snijden. Nog tijd over? Doe dan weer een dansje en misschien nog één.

Je deegbal mag dan nu eindelijk uit de koelkast.

-Neem 2/3 van het deeg en leg de rest terug in de koelkast.Bestuif je werkblad, de deegroller en het deeg zelf met wat bakmeel. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik. Als je zeker wil weten of hij straks goed past in je springvorm, leg je de springvorm op het deeg en snij er zo een cirkel uit. Past precies! Zo niet, dan moet je zorgen dat je deeg toch een beetje een cirkelvorm krijgt.

-Beleg met het deeg de ingevette bodem, met de rest van het uitgerolde deeg bekleed je de randen.

-Schil de 6 appels en verwijder het klokhuis als je dit nog niet had gedaan. Je kan je appels eerst in vieren snijden en er volgens kleine schijfje van maken en doe dit in een grote kom.

-Voeg 2 theelepels kaneel toe
-En 50 gram witte basterdsuiker.
-Verwarm je oven alvast op 175 graden

Amandelspijs

Ergens achter in mijn voorraadkast vond ik nog amandelspijs. Ik had ergens gelezen dat als je amandelspijs over je deegbodem strooit dat je bodem dan niet zo nat wordt en dat dit het vocht van de appels opvangt.. Mooi! Gaan we gelijk uittesten.

-Klop de eierdooier los en meng de helft met 100 gram amandelspijs. Verdeel dit over de deegbodem.

-Verdeel de appels erover en pak het andere stukje deeg uit de koelkast.

-Bestuif dat kleine stukje deeg met een beetje bloem en rol het weer uit tot een lange lap van ongeveer 24 cm. Snij er acht stroken van (of meer) en leg deze stroken over je appels. Hiermee kan je eindeloos variëren. Van ruit tot….nou verzin het maar. Met het laatste beetje eidooier bestrijk je deze stroken zodat ze straks een mooie bruine kleur krijgen.

Zo! Het enige wat je nu nog moet doen is de taart in de oven doen voor een uur op 175 graden. En dan is hij klaar om opgegeten te worden.

Eetsmakelijk!

Liefs,♥
Daphna

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s